نواحی بافت قالی ایران فرش نهاوند

شهرستان نهاوند در شرق شهر ملایر و در استان همدان واقع شده است. این شهر از دو بخش مرکزی، شامل دهستان های علیا و سفلی، مجموعا 135 روستا و بخش خزل شامل دهستان های خزل و سلگی با 105 روستا تشکیل شده است.
از جاذبه های تاریخی نهاوند میتوان به دره فراخ، کهریز، تپه گیان، شریف آباد سلگی، بابا قاسم و همچنین مسجد جامع نهاوند اشاره کرد.
رایج ترین طرح و نقش قالی نهاوند طرح لچک و ترنج با نقش های گلدانی در کناره های قالیست در این فرش ها حاشیه، بخش هایی از متن فرش را در خود میگیرد و با گلدان هایی با گل های سه شاخه تزئین میشود که طرح منصر به نهاوند است و در مناطق مجاور کمتر دیده شده است.
نقوش معروف این منطقه عبارتند از: کله گی عشوند، برگ بته ای، تاریخی، گل دستمالی و برچک؛ که در روستاهای اوشون، کله خان بن سره، برچک، زر آیین، توچغاز، اوج زمان، کرتیل آباد، آبدز و روستاهای دیگر بافته میشوند.
رنگبندی اغلب فرش های نهاوند رنگ های آبی، نارنجی و طلای و در متن آن غالباً رنگ های تیره و قرمز استفاده میشود. رنگرزی این فرش ها معمولا شیمیایی است و در مواردی نیز رنگرزی طبیعی و گیاهی.
اسلوب بافت قالی نهاوند، استفاده از گره متقارن (ترکی) و به صورت محدود گره نامتقارن (فارسی) است، این قالی ها تک پود و با پرز های بلند و ضخیم بافته میشوند.