قالی جوشقان
قالی جوشقان

قالی جوشقان

شهر جوشقان قالی در ۶۰ کیلومتری کاشان و ۹۰ کیلو متری اصفهان قرار گرفته است

این شهر سابقه طولانی در بافت قالی دارد. قالی های این منطقه از دست بافته‌های معروف ایران است.

فرش جوشقان در دوره صفویه با کیفیت خوبی در کارگاه های سلطنتی با ابعاد بزرگ تولید می شد و مورد پسند مصرف کنندگان بود.

دوره قاجار با مواد ارزان قیمت و تنوع کمتری بافته می شدند. از نظر پرفسور آرتور پوپ قالی های نقش گلدانی شاهکار هایی که با طرح های گردان بافته شده در جوشقان تهیه گردیده است.

شاهد آن را فرشی متعلق به آرامگاه شاه عباس دوم در قم می داند که با طرح گلدانی بافته شده و بافنده آن نعمت الله جوشقانی است .

در این باره دایر کردن کارگاه های سلطنتی در روزگار شاه عباس در جوشقان است. در کتاب قالی ایران آمده است ،قالی های نفیسی در جوشقان بافته می شده که کاخ های بزرگان اصفهان را زینت می بخشیده است.

همچنین ابوالفضل علامی در آئین اکبری، جوشقان را یکی از چهار مرکزی می داند که از آنجا به دربار هند قالی فرستاده می شد.

اسکندر بیک منشی در عالم آرای عباسی آورده است که سفیر عثمانی به دریافت هدایایی از جمله قالی های ابریشمی زربافت، جوشقان و کرمان دریافت کرده است .

هانگلدین توضیح می دهد که جوشقان کانون بافت یک نوع قالی است که از نظر تعداد ؛ بسیار محدود، ولی از نظر کیفیت بسیار عالی است.

شیوه بافت

قالی های این منطقه روی دارهای گردان بافته می شود و رج شمار۲۵ تا ۳۰ گره در هر ششم و نیم سانتی متر است. گره ها نامتقارن از پشم و پنبه برای چله استفاده می کنند. قالی های قدیمی دو پود کلفت یا سه پوده بودند ، امروزه شیوه دو پود ضخیم با یک پود نازک رایج است.

رنگ بندی

رنگ بندی قالی های جوشقان شامل روناسی، سبز، زرد، آبی، سرمه ای و سفید است. در متن قالی معمولا از لاکی و سرمه ای، حاشیه قالی آبی، سبز، زرد مورد استفاده قرار میگیرد.

طرح

از طرح های معروف این منطقه میتوان به کشمیری جنگلی، جوشقانی، قابی اشاره کرد.

معروف ترین طرح فرش جوشقان ، کشمیر جنگلی است که از یک شبکه منظم لوزی تشکیل شده و هر لوزی از لوزی دیگر جدا است.

متن قالی متشکل از گلهای متنوع و ریزی است که در درون این شبکه قرار گرفته اند .

در خلال این نقوش، شاخه های پر شکوفه، گلهای چهار پر و درختهای بید مجنون به صورت تجریدی در این قابعای لوزی قرار می گیرند و ارتباطی بین شبکه ها برقرار می کند و داخل ترنج ها را همین نقوش پر می کنند.

حاشیه فرش با گل های لاله عباسی نیمه شکسته کار می شوند که در منطقه جوشقان به سیر لاله معروف است با ترکیبی از نقش اسلیمی متعلق به این ناحیه می باشد.

 

در باره کاشان بیشتر بدانید:

https://mega-rug.com/city/kashan/

اشتراک گذاری