همایش قالی هگمتانه غبار فراموشی را از سیمای فرش همدان زدود
خبر :
همایش قالی هگمتانه غبار فراموشی را از سیمای فرش همدان زدود
سالیان سال هنرمندان فرشباف همدانی با دستان توانمند خود، زمینه رونق و پویایی اقتصاد این استان را محقق می کردند.
همدان از گذشته تا به امروز یکی از مراکز عمده قالیبافی ایران محسوب میشد.
اهمیت همدان از این جهت است که میزان محصولات قالی و قالیچههای تولیدشده با قیمت ارزان آن، از سایر نواحی قالیبافی ایران بیشتر است، به طوری که میتوان همدان را مرکز قالیچه های زیبا نامید.
بی رونقی بازار فرش همدان اما با برگزاری همایش قالی هگمتانه در ۲۳ آذر ماه در سالن همایش اتاق بازرگانی همدان اما این پیام را به همه داد که دستبافهای همدان همچنان بر دار توجه بین نگاه های اهل فن در این رشته حرفها برای گفتن دارند .
روز ۵شنبه گذشته سالن ورودی اتاق بازرگانی همدان به همت انجمن فرش همدان ، متولیان همایش و حمایت استانداری، اتاق بازرگانی و کانون کار آفرینان ومیراث فرهنگی و مجموعه هتلهای بین المللی هتل باباطاهر همدان، صنعت معدن و تجارت حال و هوای دیگری داشت.
ورودی سالن یکپارچه قالی های همدان به نمایش درآمده بودند و سالن همایش سرتا سر میهمانانی را میزبانی کرد که همه تار و پود فرش را خوب میشناختند.
میتوانستیم یکی از نتیجه تلاشهای جدی اتاق بازرگانی فعلی در همین همایش قالی هگمتانه را نظاره کنیم.
در کتب تاریخی شواهدی وجود دارد که این صنعت در قرن ۱۶ میلادی درمنطقه روستای درجزین (همدان) وجود داشته،
زیرا گفته شده که شاه طهماسب صفوی یک تخته قالی کار درجزین را به برادر خود شاه سلیمان عثمانی (معروف به قانونی) هدیه کرده بنابراین چنین به نظر میرسد که حدود ۴۵۰ سال پیش مردم همدان در این صنعت شهرت داشتند.
همدان استانی است که فرش هر منطقه آن دارای نقشه مخصوص و نوع بافت مخصوص به خود است و آنچه بیش از هرچیز موجب شناسایی قالیهای همدان میشود، وجود ریشههای بلند و پرپشم آن است، به طوری که قالیهای همدان سنگینتر از قالیهای دیگر مناطق ایران هستند.
و حال برپایی این همایش گرد فراموشی را از رخسار فرش همدان در عرصه ملی با پیامهای سخنرانان و میهمانان و میزبانان زدود.
این رویداد که با برنامه ریزی های اتاق بازرگانی و انجمن تولید کنندگان و صادرکنندگان فرش و کانون کارآفرینان و مجموعه فرهنگی رسانه ای همدان پیام برگزار شد .
با اهدای تندیس ایران به فعالان فرش و تقدیر فعالان فرش از نماینده مردم همدان و فامنین در مجلس شورای اسلامی به کار خود پیایان داد .
حاجی بابایی، نماینده مردم همدان در مجلس شورای اسلامی:
فرش میتواند از مؤلفه های مهم صادرات غیرنفتی باشد . همدان پایتخت تاریخ و تمدن است و این تاریخ مملوء از هنر در زمینه های گوناگون بوده و فرش همدان مظهر این هنرنمایی در تاریخ است.
فرش، به ظاهر یک صادرات مانند بقیه است اما در واقع صنعت فرش صادرات هنر ایرانی و پیام تاریخ و تمدن برای دنیا است.
اقتصاد ایران باید از میان انگشتان ملت ایران خود را نشان دهد.
یکی از مؤلفه های مهم صادرات غیرنفتی باید فرش باشد. فرش بافی کانون خانواده را تقویت می کند.
برای نام آوری در دنیا باید روی صنایعی که فرهنگ ما در آن گره خورده تمرکز کنیم. فرش دستباف نبض و روح دارد و انسان انرژی از آن دریافت می کند.
حسینی، معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار همدان:
فرش بافی مردمیترین هنر است اما وضعیت هنر صنعت فرش در کشور و همدان خوب نیست.
اصلی ترین مشکل بحث ساختاری این حوزه و مورد بعدی کارکرد بیمهای در این حوزه است.
احساس بافنده باید در محصول تولیدی عجین باشد تا ماشینآلات توان رقابتی با شما را نداشته باشند.
شما باید اقتصاد رفتاری داشته باشید و اقبال بازار جهانی در گرو خلاقیت هنری فرش بافان است.
ما در دنیا رقابت نداریم و مبتنی بر ائتلاف در بازارهای جهانی هستیم و در همدان نیز باید شبکه همکاری-رقابت ایجاد شود تا یک صدا باشید.
مرتضایی، رئیس اتاق بازرگانی همدان:
حامی توسعه فرش استان هستیم. استان همدان بیش از ۴۰۰ سال در بافت فرش قدمت داشته و در اوایل قرن ۲۰ بیش از صدها هزار نفر بافنده فرش داشته است و سالانه ۴۰ هزار فرش در استان تولید میشود.
ما به عنوان پارلمان بخش خصوصی رسالت خود میدانیم از این هنر و صنعت تا رسیدن به جایگاه خود و توسعه حمایت کنیم.
همچنین از تمام ظرفیت های خود برای احیای فرش استان استفاده خواهیم کرد.
همایش فعلی با دستور استاندار مصوبه ۵۶مین مصوبه شورای گفتگو ما رسالت خود میدانیم از این هنر صنعت حمایت کامل کنیم .
وهمچنین از هنرمندان برای بخش های مختلف از بافت تا فروش حمایت میکنیم و این عزیزان نیازمند حمایت مدیران استانی هستند .
بر خود میبالیم که دست بافته های ارزشمند هنرمندان استان از مهربان تا جوزان و … زینتبخش موزههای بزرگ جهان هستند اتاق بازرگانی از تمام ظرفیتهای خود برای رفع مشکلات این صنعت تا همیشه استفاده خواهد کرد .
چراغی، نائب رئیس اتحادیه صنف تولیدکنندگان و فروشندگان فرش استان:
ورود هایپرمارکت های فرش موجب تضعیف اصناف است. توجه ویژه به حوزه فرش و ارائه تسهیلات برای پیشرفت این حوزه و ارائه بودجه برای این حوزه را خواستار هستیم.
نقاط ضعف در زمینه فرش باید شناسایی شده و از تولید فرش های نامرغوب جلوگیری شود.
به صورت ویژه باید احیاء و بازسازی فرش همدان آغاز شود و ورود هایپرمارکتهای فرش باعث تضعیف اصناف است.
کیومرث طاهری، متخصص بیماریهای داخلی و عفونی و تاجر فرش از نهاوند:
سال ۶۹ در نخستین نمایشگاه فرش ایران شرکت کردم و دستبافهای پدرم را دیدم که با قیمت بالا دیدم
و همانجا تصمیم گرفتم همزمان با سپری کردن دوران دانشجویی در رشته پزشکی و راه انداختن یک مؤسسه آموزشی در بازار فرش هم فعالیت اقتصادی را آغاز کردم پس از ورود به این بازار دریافتم همیشه بازار ثبت سفارش داغ است و تقاضا همواره بر عرضه در بازار فرش غالب است.در همان آغاز کار ۵۳۲دار قالی را در نهاوند توزیع کردیم و با این اشتغالزایی از توان هنرمندان شهرستان بهره بردیم و به مراتب تعداد دارهای قالی به یکهزار رسید و قالی بافی در این شهر رونق گرفت . در سالهای فعالیت در این بازار دریافتم ۵عامل همیشه باعث رکود فرش بوده است
یکی از عوامل کمرنگ شدن توجهات به فرش، خروج صادر کنندگان فرش از ایران بوده است که به مراتب به واسطه آن تولید فرش داخلی هم در ایران کاهش پیدا کرد و عامل دیگر هم این بود که به دلیل مدرنیته شدن زندگی و اهمیت ندادن به در دید هنری به فرش در خارج از کشور و خانه های مبله شده و جایگزینی فرش دستباف با فرشهای ماشینی و پارکت ها و کم شدن تعداد اعضای خانواده و کوچک شدن خانهها و جمع شدن دارهای قالی از چهاردیوار خانهها و بالاخره پر رنگ شدن موضوع برجام بود که این یکی تیر خلاص را بر پیکره فرش زد .
این آسیب حل و فصل شدن دارد که فرش همدان در بازار خارجی بازار ندارد چرا که ما نمیتوانیم به نمایشگاههای داخلی برای فروش فرش داخلی امیدوار باشیم و فرش همدان نیازمند حضور در نمایشگاه خارجی است که برای آن نیازمند حمایت های مالی هستیم.
یوسف صمدی بهرامی، استاد دانشگاه تهران:
ضعف های فرش زیاد است اما اینکه با چنین رویدادهایی به موضوع فرش پرداخته میشود نشان میدهد روزهای پرامیدی در راه است . فرش جایگاه بالایی دارد و یک کالای مقدس است .پوستر همایش که دربردارنده نمای قالی است طراحی بسیار زیبایی است .باید گفت فرش روح و جان دارد. فرش دستباف اولیه توسط عشایر بنا نهاده شده است . فرش معماری عشایر است و بیانگر تمدن عشایر مردم ایران است . فرش مثل یک ژن هست که هر کدام نگاره ها بیانگر یک نیرویی است . انواع زیراندازها ورواندازها با دستبافها شکل گرفته از ایران که همدان قلب قالی بزرگ ایران است . هر فرشی از جاجیم و قالی نوشته شده که همین شناسنامه دستبافهای با ارزش است . نگاه ما به فرش باید تغییر کند.
علا نور توکلی، نایبرئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان فرش دستباف ایران:
دولت به تشکلهای حوزه فرش توجه چندانی ندارد. زمانی صادرات فرش دستباف به ۲.۵ میلیارد دلار رسیده بود؛ آن زمان اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان فرش دستباف ایران احساس کرد باید بین بخش خصوصی و دولت برای سیاستگذاریهای حوزه فرش همکاری و همراهی اتفاق افتد و برای همین دولتی پیشنهاد تأسیس مرکز ملی فرش را داشتیم و درنهایت این مرکز تأسیس شود تا سیاستگذاری درباره تولید و صادرات با همفکری و تأمل رخ دهد. این اتفاق بهخوبی پیش میرفت و تعامل دولت و تشکلها در دورهای خوب بود. در سالهای اخیر دولت به تشکلهای حوزه فرش توجه چندانی ندارد یا مدیرانی برای مرکز ملی فرش انتخابشده که اطلاعی از جایگاه فرش ایرانی ندارند، و درنتیجه مشکلات سیاستگذاری و موانع دیگر، جایگاه فرش تنزل یافته است. درحالیکه باید برای تصمیمگیریها و حتی تغییر چارت وزارت صمت در حوزه مرکز فرش ملی طبق قانون، از بخش خصوصی نظر میگرفتند. تضعیف جایگاه فرش به منافع ملی ضربه میزند و توهین به هنر و فرش ایرانی است.
هدف این همایش بسیار مهم است باید از این همایش به نتیجه خوبی برسیم مطالبات ما در دولت جای خودش هست . هدف از برگزاری همایش فرش هماهنگی و آشنایی بیشتر بافندگان فرش با مجموعه فعالیتهای تولید و نوع نگاه مشتری به بازار فرش و حضور نمایشگاهی و چگونگی تعامل طرفین و بسترسازی و آموزش بازاریابی و فروش فرش است. همچنین ارتقای کیفیت و سلیقه در فرش ، اطلاع رسانی درباره نحوه استفاده از تسهیلات و چگونگی حضور بافندگان و تولیدکنندگان در نمایشگاه فرش از دیگر اهداف این همایش است. و تارسیدن به نتیجه درست ان را ادامه می دهیم خودمان باید مسئولیت پذیری را قبول کنیم .
صادرات به پیش نیاز احتیاج دارد ، ما همیشه فرش به اروپا صادر میکردیم و هنوز بازارهای خارجی دنبال فرشهای ایران هستند و مشتاق فرش هستند حالا ما باید دنبال بازارهای خارجی باشیم .
سید مرتضی آقا میری، رییس کمیسیون هنر فرش صنایع دستی ایران:
این همایش نشان دهنده ظرفیت غنی فرش همدان است .امروز بنا به دلایل مختلف اوضاع صادرات فرش ایران خوب نیست . گرچه حمایت حاجی بابایی رئیس کمیسیون بودجه مجلس شورای اسلامی موجب شد حمایت ارزی صادرات فرش با پیمان سپاری رقم بخورد اما بانک مرکزی علی رقم ابلاغ این مصوبه آن را تا امروز اجرا نمیکند و ما امیدواری با پیگیری دوباره این مهم محقق شود.
در سال ۱۴۰۰ انتقال مرکز ملی فرش از وزارت صنعت، معدن و تجارت به وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی در دستور کار قرار گرفت کهان زمان هم فعالان صنعت فرش عنوان کردند که این انتقال مشکلات این صنعت را نهتنها حل نمیکند بلکه بیشتر هم میکند. حالا بار دیگر با تغییر چارت وزارت صنعت، معدن و تجارت مرکز ملی فرش از زیرمجموعه وزیر خارج شد و به جایگاه پایینتری تنزل پیداکرده است. به دلیل اهمیت صنعت فرش که نقش مهمی در اقتصاد، فرهنگ و تاریخ ایرانی دارد، با تغییر جایگاه مرکز ملی فرش، مخالف هستیم و خواهان تشکیل سازمان ملی فرش هستیم.
حمیدرضا فروزان احسن، رئیس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان فرش دستباف استان
احیا و رونق بخشیدن به بازار فرش همدان برای تکاپوی اقتصاد استان اهمیت زیادی دارد، از اینرو در ماههای اخیر تأکید مدیر ارشد استان بر برگزاری رویداد فرش در قالب همایش بیانگر ورود جدی استان برای زدودن زنگار فراموشی از سیمای فرش خوش نقش و نگار همدان شد .
به منظور برنامهریزی برای برگزاری نخستین همایش فرش دستباف همدان، جلسه کارشناسی شورای گفتگو اتاق بازرگانی با حضور نمایندگانی از استانداری، کانون کارآفرینان استان ، صنعت، معدن و تجارت اتحادیه فرش، برگزار شد. در این نشست برنامههایی برای تعیین محوریت و تعریف کمیتههای اجرایی همایش برای ورود به مراحل اجرایی مورد بررسی اعضای حاضر قرار گرفت.
احیای بازار فرش همدان به نام دستبافها میتواند در حوزه اشتغال و اقتصاد استان تأثیرگذار باشد. هدف از برگزاری همایش فرش همزمان با نمایشگاه فرش آمادگی استان برای ورود به حل و فصل چالش های بازار فرش و دائمی کردن این صنعت و اشتغالزائی برای تولید کنندگان و تسهیل اموربازاریابی برای فروشندگان میباشد.
برگزاری رویدادهای علمی و همایشها فرصتی برای آن است که هنرمندان هنر خود را به نمایش بگذارند و شناخته شوند، حتی جوانان و نوجوانان که علاقه و توانمندیهای بالایی در این زمینه دارند، در یک مسیر همدلی و همافزایی با هنرمندان دارای تحصیلات و پیشکسوتان هنری قرارگیرند، که این رویدادها زمینهساز خلق آثار فاخر و درخشش چشمگیر در عرصههای مختلف فعالیت فعالان حوزه فرش خواهد بود.
نویسنده : مریم مقدم (همدان پیام)
بیشتر بخوانید :
https://mega-rug.com/%d9%87%d9%85%d8%a7%db%8c%d8%b4_%d9%81%d8%b1%d8%b4/
https://mega-rug.com/%d9%81%d8%b1%d8%b4-%d8%a7%d9%8a%d8%b1%d8%a7%d9%86%db%8c-%d8%af%d8%b1-%d9%83%d8%b1%d9%8a%d8%b3%d8%aa%db%8c-%da%86%d9%83%d8%b4-%d8%ad%d8%b1%d8%a7%d8%ac-%d8%ae%d9%88%d8%b1%d8%af/
https://mega-rug.com/%da%af%d8%b1%d9%87-%da%a9%d9%88%d8%b1-%d8%aa%d8%b9%d9%87%d8%af-%d8%a7%d8%b1%d8%b2%db%8c-%d8%af%d8%b1-%d8%b5%d8%a7%d8%af%d8%b1%d8%a7%d8%aa-%d9%81%d8%b1%d8%b4-%d8%a7%db%8c%d8%b1%d8%a7%d9%86/